Mijn Cattery Pai-Miau

Wat is kattenliefde? Mogelijk is het een genetische aanleg, want mijn hele familie heeft deze grote genegenheid voor katten. Of komt het doordat ik mijn hele leven omringd ben geweest door deze elegante, slimme dieren? In ieder geval is de basis van mijn cattery de bewondering en de liefde voor de kat in het algemeen. Maar er zijn katten en er zijn extreme katten. Zo'n kat is de siamees, extreem elegant, maar ook extreem aanhangkelijk. Sommigen zijn erg luidruchtig en druk, maar anderen weer lui en rustig, zoals onze ex. kater. Zonder Siamese aftekening spreken we over de Oosters Korthaar. Mijn grote passie is de Havana, glanzend chocoladebruin met stralende groene ogen. In 1988 kocht ik een Havana poesje en met begeleiding van de fokker ( Tiny Hinten ) ben ik de cattery gestart. Mijn tweede liefde is de Redpoint, tere rode kleuraccenten met diepblauwe ogen, net oosters porselein. Het begin van de roodfok was een Bluetortiepoint poes. Beide zijn de stammoeders, waaruit ik nog steeds fok ( 1 nestje per jaar ). Tortiepoes geeft "toverballennestjes" en het duurde enige jaren voor er een Redpoint poesje geboren werd dat ik wilde houden. Maar hoe mooi rood ook is, ik mis nu mijn vrolijke alle kleuren kittens en heb inmiddels een Tortiepoes ( met streepjes) om ons opnieuw te verassen.

Anekdote: Toverballennestjes bevatten veel kleurtjes maar geen "Greenpoint" zoals een koper dacht toen ik telefonisch een "Creampoint" aanbood.

De siamees

Rondom de Siamees zijn vele mythen en legendes bekend. Een ervan vertelt dat de Siamees zijn oorsprong vindt in het oosten.
De Siamees ontleent zijn naam aan het land van herkomst Siam het huidige Thailand. Eigenlijk kan het niet anders dat een zo fascinerende ja bijna mystieke kat uit de Oriënt komt.
Welke genetische mutaties hebben geleid tot de verschijning van de Siamees zoals we die kennen is eigenlijk niet bekend. Het meest opvallende aan de Siamees is, dat slechts de points, masker, poten en staart zijn gekleurd. Dit heeft te maken met een recessief erfelijke factor die pigmentatie op de relatief minder doorbloede ofwel koelere delen van het lichaam intenser doet zijn, onlosmakelijk hiermee verbonden is de blauwe oogkleur. Deze erfelijkheid noemt men de Himalayafactor. Siamezen worden wit geboren. De aftekening begint zo'n twee weken na de geboorte zichtbaar te worden.

De mooiste van de vele legendes verteld dat de Siamees voor het eerst werd gezien in de tempels van Siam. Deze heilige Siamezen zoals zij werden genoemd diende echter geen religieus doel maar werden door de monniken slechts als huisdier aanbeden. Een andere legende vertelt dat arme ingezetenen van Siam soms een paar van die heilige Siamezen uit tempels meenamen. Vervolgens wachtten ze geduldig af of zij hen het verborgen geluk brachten. In de begin tijd ging men er dan ook vanuit dat de Siamees alleen was weggelegd voor de gefortuneerden. Over het algemeen neemt men aan dat de Siamees zijn oorsprong vindt in een provincie van Thailand genaamd Khorat. Daar vinden we twee soorten katten van het oosterse type. De Siamees omschreven als een crème kleurige kat met een donker bruin masker, oren, poten, staart en ander vlekken. Hun oorspronkelijke benaming is Dok Lao. De ander is de Khorat genaamd Si Sawat. Deze laat zich omschrijven als een zilvergrijze kat met gele ogen. Natuurlijke kruisingen leverden ook een mutatie op die sterke gelijkenis vertoond met de Burmees. Diep bruine kleur en gele ogen. Het ontstaan van de verschillende kleurslagen is met het bovenstaande verhaal eigenlijk wel verklaard. De eerste Sealpoint Siamezen die in 1884 naar Engeland kwamen bezaten natuurlijk verdunningen zoals Chocolate en Blauw. Zo rond 1890 waren de eerste Siamezen te bewonderen op een show in het Crystal Palace gebouw in Londen. In 1901 werd de eerste Siamezen rasclub opgericht. In 1902 kwam men met de eerste Engelse standaard.

Wat is een Siamees?
Voor sommige is een Siamees pas een Siamees als er louter klassieke kleuren op de stamboom staan. Weer andere interpreteren dit als een ruk naar rechts in de Siamezenfokkerij. Geeft te denken! Maar toch, als we het over de Siamees hebben denken we onwillekeurig aan een middelgrote elegante, gespierde kat met een markante kop en een fraaie zweepstaart. Ogen saffierblauw en zwart-bruin gekleurde points aan masker, poten en staart.

De Oosters Korthaar


Een Oosters Korthaar is een Siamees met een effen jas aan. Oosterse korthaar katten hebben dus geen points. Wel komen er net als bij de Siamees diverse tabbypatronen bij de oosters korthaar voor. Bij de oosters korthaar kennen we naast alle voorkomende kleuren bij de Siamees, de Mackrel (getijgerd) de Blotched (vlinder tekening), Spot en Ticked katten. Daarnaast vindt men de Torties die een mix zijn van de basiskleuren zwart, bruin, blauw en Rood. Ook het zilver heeft inmiddels zijn intrede gedaan, diverse smokes en zilvertabbies zijn aan het kleuren pallet van de oosterse kat toegevoegd. De ware kattenliefhebber die eens het voorrecht heeft gehad een Siamees of een Oosters Korthaar te hebben mogen bezitten, raakt er al snel van doordrongen dat hij hem voor geen goud meer zou willen missen. Ik ben ook van mening dat de karaktereigenschappen van mens en Siamees een beetje met elkaar in overeenstemming moeten zijn. Het is een wisselwerking tussen mens en kat.


Je valt er onmiddellijk voor of wijst ze meteen af. Een extremiteit die ook in het karakter van de Siamees of Oosters Korthaar is terug te vinden. Ze zijn volkomen toegewijd en uiterst loyaal. Ze zijn nieuwsgierig en zitten vol dadendrang. Hun wil is wet. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hebben altijd een grote mond en het laatste woord. Hij is een goede vrijkous. Zij is een uitstekende moeder. De Oosterse kat herkent men onmiddellijk aan zijn elegante en gespierde bouw en groene ogen. Net als de Siamees is de Oosterse kat een echt gezelschapsdier. Het is daarom ook altijd aan te bevelen minstens twee katten in huis te nemen. Vooral als u overdag vaak uithuizig bent is dit een must. De Oosterse kat is een sociaal bewogen dier dat slecht alleen kan zijn.


Copyright 2008 © Pai-Miau. Alle rechten voorbehouden.